Nejeden člověk z komunity si prošel obdobím, kdy se všemocného vyhledávače ptal otázky jako: „Jsem lesba?“, „Jsem gay?“, „Jsem bi?“, „Jsem trans?“nebo hledal různé neověřené testy sexuální orientace, gay testy, LGBT testy ve všech možných podobách a jazycích. Za všechny ty, kteří se zatím sami nenašli, jsme se na výsledky vyhledávání podívali my.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Po vyhledání pár klíčových slov se na mě vysypala nabídka různých webů a magazínů. Rozklikl jsem některé testy, které se ptaly na to, jestli poslouchám Gagu, nosím růžová trička, mám spoustu kamarádek, dělám takové to gesto s rukou a jestli znám nějaké hity od Cher.

…znám

Našel jsem test, který dokáže určit, zda se ve mně skrývá kousek gaye podle oblíbené barvy, interpreta, alkoholu, města, oblíbeného zvířete a jiných parametrů. To asi nebude úplně přesné.

Ale teď vážně. Sexuální orientace není něco, co umíme stanovit na základě jednoho online testu, ve kterém odpovíme na pár hloupých otázek. V první řadě je třeba si uvědomit, že sexuální orientace člověka se určuje na spektru. Ne vždy dokážeme říci, že jsem na 100% lesba či gay, nebo že někdo je přesně 50/50 bisexuální.

Kinseyho stupnice. 0 = heterosexualita, 6 = homosexualita.

Co když si opravdu chci udělat „gay test“?

Našel jsem různé weby, které něco takového poskytují. Některé si ptali až příliš mnoho osobních údajů, jiné se mi zdály dost neseriózní. Extrémní případ byla nějaká firma, která nabízela vyhodnocení sexuální orientace na základě online testu za částku přibližně 2952kč (120€).

Vybral jsem pár webů, které vypadají být trochu víc seriózní a poskytují ke svým testům i více informací.

Před tím, než se vůbec pustíme do nějakých testů, je důležité si uvědomit, že žádný z uvedených testů nemá garantovaný výsledek. Tyto testy slouží spíše k tomu, aby člověku pomohly s hledáním odpovědí, ale samy o sobě nedokážou poskytnout jednoznačný výsledek.

IDRlabs (v angličtině a pár dalších jazycích, podrobnější výstup)

Test-orientace.cz (v češtině, rychlý dotazník, jednodušší výstup)

Psycho-tests Transgender Test (v angličtině)

Výsledek z test-orientace.cz.

Jak jinak mohu zjistit, že patřím do LGBT komunity?

Mluvil jsem s více kamarády z komunity a také z vlastní zkušenosti vím, že asi nejdůležitější je čas. Je to asi trochu klišé, ale pravdou je, že časem si svou orientaci můžeme naplno uvědomit a tím pádem ji snáze přijmout. Ne každý se ráno vzbudí a uvědomí si, že je L/G/B/T/+, vyvěsí si do okna duhovou vlajku, svěří se rodičům a blízkému okolí.

Je vhodné se zajímat o LGBT+ komunitu -i když si nakonec uvědomíš, že možná svou orientací či rodovou identitou nepatříš do komunity, můžeš být „ally“ (spojenec).

https://duhovymagazin.cz/category/do-zivota-cs/

Netřeba se bát zkoumání své sexuální orientace. Důležité je nepodlehnout internalizované homofobii, pokud ji pociťujeme. Je to jakýsi odpor nebo strach z vlastní homosexuality (používaný i pro jiné menšinové sexuální orientace, jako například bisexualita či pansexualita), obvykle zapříčiněný vnějším prostředím a názory z okolí.

Být gay, lesba, bi, trans, pan, asexuální, hetero, nonbinary je OK.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →