GLB, LGB, LGBT, LGBTI, LGBTQIA, LGBTIQ+, LGBTQ, LGBTQQIP2SAA – spousta zkratek, ale v konečném důsledku (téměř) stejné nebo alespoň velmi podobné. Jaký je mezi nimi rozdíl a kterou zkratku považujeme na Duhách za správnou? Co se pod nimi skrývá?

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

LGBT je (původně anglická) zkratka, která znamená především „lesbický, gay, bisexuální a transgenderový“.

Tato definice LGBT vysvětluje, co se skrývá pod jednotlivými písmeny. Je to ale opravdu tak jednoduché? Nejeden kněz nebo konzervativní (či spíše regresivní) politik tvrdí, že LGBT nějaká je ideologie, světonázor. Ve skutečnosti se za touto zkratkou skrývají skuteční lidé – naši přátelé, sousedé, spolužáci, kolegové a další.

Původní zkratka LGBT je rozšířena o snahu zahrnout co nejvíce lidí, kteří přirozeně patří do queer komunity. Můžete se také setkat se zkratkami LGBTI, LGBTQIA, LGBTIQ+, LGBTQ, LGBTQQIP2SAA atd. Ale u zkratek, které mají 7 a více znaků, začínáte mít problémy s výslovností, porozuměním veřejnosti a znevažováním celé komunity.

Komentář, který si dělá legraci ze zkratky (LPG – palivo, TDI – typ motoru), zdroj: FB/Zomri

LGBT je zkratka pro většinu naší komunity – pro naprostou většinu – a my jsme si mysleli, že je to dobrá zkratka, kterou můžeme používat a za kterou se můžeme postavit. … Ale dostáváme se do bodu, kdy musíme říct: „Kdy se přestanou přidávat písmena?“ Nakonec přidáme celou abecedu.

Mark Segal, zakladatel Philadelphia Gay News

Náš postoj

Názory na to, která zkratka je správná, se různí. Zkratek je mnoho a nezasvěcení se v nich na první pohled nemusí vyznat – vzniká tak „písmenková polévka“.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je pismenkova_polievka-1024x683.jpg
Foto: Hans Watson, lic. CC BY-NC-SA 2.0

V Duhách jsme dlouho přemýšleli, jakou zkratku použít, aby byla dostatečně inkluzivní a srozumitelná pro širokou veřejnost. Z průzkumů a našeho malého výzkumu vyšla jako nejvhodnější zkratka LGBT+. Je to především proto, že jeho rozsah je jasný a snadno zapamatovatelný pro širokou veřejnost, znaménko plus na konci zkratky zahrnuje další skupiny, které nejsou výslovně uvedeny, což považujeme za lepší než přiřazení pouze jednoho nebo dvou dalších písmen ke zkratce LGBT.

Koneckonců i samotná zkušenost ukazuje, že tato zkratka nejlépe funguje u široké veřejnosti, která se širším a všeobjímajícím zkratkám často vysmívá kvůli nepochopení, což je v konečném důsledku na škodu celé komunitě.

V textech také často používáme slovo „queer“ a snažíme se ho zdomácnit.

A co tedy všechna ta písmena znamenají?

Lesby – ženy, které jsou primárně romanticky, sexuálně a/nebo emocionálně přitahovány k jiným ženám.

Gayové – muži, kteří jsou primárně romanticky, sexuálně a/nebo emocionálně přitahováni k jiným mužům.

Bisexuální lidé – lidé, kteří jsou primárně romanticky, sexuálně a/nebo citově přitahováni k osobám stejného nebo opačného pohlaví (genderové identity).

Trans (transgender, transrodoví) lidé – široký zastřešující pojem, který lze použít pro lidi, jejichž genderový projev neodpovídá jejich pohlaví nebo jejichž genderová identita se liší od pohlaví, které jim bylo přiděleno při narození. Trans lidé se mohou, ale nemusí rozhodnout pro hormonální nebo chirurgickou změnu svého těla.

Queer (lze volně přeložit jako „teplý“) – souhrnné označení pro sexuální orientaci nebo genderovou identitu či genderový projev, který není v souladu s heteronormativní společností. Ačkoli se dnes mezi mnoha lidmi v komunitě používá jako neutrální, dokonce pozitivní výraz, v minulosti měl negativní konotaci a někteří ho stále mohou považovat za hanlivý.

Questioning (zpochybňování, stav předcházející sebepřijetí) – proces zkoumání vlastní genderové identity, genderového vyjádření nebo sexuální orientace.

Intersexuální lidé – obecný termín používaný pro lidi, kteří se narodili s reprodukční nebo sexuální anatomií, která jasně neodpovídá typickým definicím ženského nebo mužského pohlaví.

Asexuální lidé – osoby, které primárně pociťují malou nebo žádnou sexuální přitažlivost, ale mohou pociťovat citovou nebo romantickou přitažlivost.

Ally (spojenec) – člověk, který podporuje a respektuje členy komunity.

Pansexuální lidé – lidé, jsou především romanticky, sexuálně a/nebo emocionálně přitahováni k lidem všech pohlaví nebo rodových identit.

+- symbolizuje jiné menšinové orientace nebo genderové identity, které se již nevejdou do zkratky, nebo lidi, kteří se nevejdou do zbývajících „škatulek“. Na tomto místě je však třeba zmínit, že queer komunita v žádném případě nezahrnuje a nikdy zahrnovat nebude pedofily, zoofily a nekrofily – aktivisté a zástupci LGBT+ komunity se od nich distancují.

Zdroje:

inquirer.com, nytimes.com, bbc.com, wikipedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →