Pokud byste měli někomu popsat LGBT+ komunitu pár slovy, co byste řekli? Že je tolerantní? Srdečná? Přívětivá? Nebo všechno z toho? Určitě bychom mohli říci, že je v ní o něco více lásky a porozumění než běžně. U některých však všechny tyto skvělé vlastnosti převyšuje jedno jiné slovíčko – vzdálená.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Řeč je o lidech, kteří se identifikují nejen jako queer, ale zároveň žijí se zdravotním znevýhodněním – tělesným, mentálním nebo jiným. I když se vám to může zdát překvapivé, faktem je, že tyto dvě věci se často prolínají. Podle průzkumu Movement Advancement Project (MAP) z roku 2019, skoro 3 až 5 milionů lidí z LGBT+ komunity má určité zdravotní znevýhodnění. Tento průzkum byl proveden pouze ve Spojených Státech, a tak reálný celosvětový počet je ještě vyšší. Přestože je to číslo vysoké, těchto queers je vidět jen málokde. A to nemluvím jen o reprezentaci mimo komunitu, ale i uvnitř ní. na různých duhových akcích.

V čem je tedy problém?

Rozlousknout tento oříšek je docela jednoduché. Není tomu tak dávno, co zdravotně znevýhodněni byli většinou v ústavech nebo podobných institucích, bezpečně izolováni od „normálního“ zbytku světa. Dnes se už situace díkybohu změnila, ale smýšlení některých jedinců touto změnou neprošlo. Mnozí tak stále vidí zdravotně znevýhodněné jako osoby na mentální úrovni dítěte, což je ve většině případů naprosto mylná představa. Společnost automaticky nepředpokládá, že takoví lidé mohou mít nějaký sexuální život, navíc není-li zrovna hetero.

Častokrát se lze setkat s případy, kdy okolí nebere odlišnou sexualitu nebo rodovou identitu člověka seriózní. Pokládá ji jen za fázi, která brzy projde a kterou má za následek právě „zmatenost“ způsobená zdravotním stavem.

Zdroj: uniteuk1.com

Dalším důvodem jsou také architektonické překážky. Společnost s těmito lidmi moc nepočítá, a tak se ani neobtěžuje zajistit jim bezbariérový přístup do prostor. Bohužel to často platí i pro LGBT+ akce (duhové festivaly, diskuse v kavárnách, párty, někdy dokonce i Pride pochody).

Jak uvedla psycholožka Katy Franeková v rozhovoru pro Queer Slovakia, mnoho LGBT+ lidí čerpá sílu z komunity, která má pro mnohé status rodiny. Zkuste si tedy představit, že takovou sociální izolaci, jakou jsme zažívali během lockdownu, byste zažívali běžně a většinu času byste se ke své queer rodince ani nedostali.

Co všechno představuje překážky a jak je odstranit?

Tou největší bariérou, kterou bychom měli odhodit hned po přečtení tohoto článku, jsou předsudky. Nic neodradí zdravotně znevýhodněného člověka víc, než nepříjemné pohledy nebo očividné překvapení.

Další komplikace jsou mnohdy u zmíněných míst, kde se LGBT+ komunita může setkávat. Co se týče přístupu pro všechny, veřejné prostory na Slovensku/Česku nejsou obecně žádná sláva. Proč to tedy v rámci inkluze nezměnit? Jak? Častokrát to jde jednoduše. Pokud pořádáte nějakou duhovou akci, ujistěte se, že se na dané místo dostanou všichni a mohou tam převážně samostatně fungovat. Problém mohou představovat i takové „maličkosti“ jako jeden schůdek dovnitř či „útulné“ prostory, které jsou stísněné a pro mnohé lidi nedostupné. Je jasné, že ne vždy mají organizátoři k dispozici dokonalá místa, ale při jejich hledání by bezbariérové prostory neměly být jen myšlenkou nadstandardního luxusu, ale samozřejmostí. Nejlepší by bylo, kdyby organizátoři komunikovali přímo s někým, kdo s tím má zkušenosti a kdo dokáže i nepříznivou situaci vyřešit.

Annie Segarra – Udělejme Pride dostupnější
Zdroj: bitchmedia.org

Proč bychom to měli napravit?

Celosvětově se prezentujeme jako milující a otevřená komunita. Jako skupina lidí bez předsudků ohledně genderové identity, sexuální orientace, rasy a pod. Tak proč bychom měli vynechávat zdravotně znevýhodněné? Mnozí říkají, že v LGBT+ komunitě se cítí mnohem komfortněji a bezpečněji. Uvádějí, že z queer strany se jim dostává více porozumění než ze strany ostatních. A to právě kvůli tomu, že víme, jaké je to být utlačováni na základě toho, kým jsme. Avšak i přes tuto skutečnost se mnoho z nich obává, jak je duhová komunita přijme a zda jim bude dostatečně k dispozici. Takto bychom mohli přijít o podstatnou část naší komunity, což by jistě byla škoda. Pokud tedy budeme začleňovat všechny bez rozdílu, můžeme z toho nejen získat mnoho důležitých lekcí, ale i dosvědčit, že jsme komunita, která drží u sebe. Ale zejména se už nikdy nikomu nemusí stát, že na prvním „rande“ zůstane druhá strana šokovaná, protože nečekala, že váš zdravotní stav bude ve skutečnosti tak skutečný 😉.

Na reprezentaci v médiích záleží!

Jessica Kellgren-Fozard

Jessica Kellgren-Fozard
Zdroj: pinterest

Jessica je vcelku známá LGBT+ youtuberka a aktivistka, která zaujme nejen jejím úžasným vintage stylem, ale také skvělým obsahem videí. Na svém kanálu se věnuje mnoha queer tématům a v poslední době i těhotenství, jelikož se svou partnerkou čekají miminko. Velká část jejích videí se věnuje i zdravotním problémům. Sama je nedoslýchající, má hned několik diagnóz a chronických onemocnění, a tak jsou její videa opravdu dobře zpracovaná, autentická a hlavně naučná.

Aaron Philip

Aaron Philip pre Moschino
Zdroj: gcn.ie

Transrodová modelka bourající stereotypy v módě – i takto bychom mohli popsat tuto okouzlující osobu. Její kariéra nabrala na rychlosti teprve nedávno, díky jednomu z jejích příspěvků na Twitteru. Odkaz zněl jasně. Když ji objeví modelingové agentury, tak je pro všechny konec, protože je čas na skutečnou diverzitu a inkluzi. Za tu dobu již stihla spolupráce s několika světovými firmami, například Elite NYC či Moschino. Nezůstává však jen při poukazování na nedostatky v módním průmyslu. Na svém Instagramu pravidelně pomáhá sbírat peníze na pomoc ostatním lidem v nouzi.

Drag Syndrome

Drag Syndrome
Zdroj: gcn.ie

Jak všichni víme, drag je místo na sebe vyjádření, ve kterém se meze nekladou. Skvěle to ukazuje i tato art skupina složená z drag queens a kings s Downovým syndromem. Začali jako malá taneční skupina v Londýně. Z underground shows se časem stala vystoupení nabitá skvělou energií, se kterými ve svých třpytivých lodičkách už procestovala velkou část světa.

Zdroje

Titulní obrázek: rewirenewsgroup.com

Text: respectability.org, trevorspace.org, teenvogue.com, pinknews.co.uk, culturedevice.org, bitchmedia.org

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →