LGBT+ komunita má mnoho zajímavých a specifických symbolů, kterými se jako její členové identifikujeme a spojujeme. Známe však jejich skutečný význam? Kdo a co stojí za jejich vznikem, designem a kdy vlastně vznikly?

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Trojúhelníky

Barevné trojúhelníky jsou jedním z nejstarších symbolů LGBT+ komunity a jejich původ najdeme v nechvalných časech nacistického Německa a holocaustu. Přestože tyto symboly v nás mohou evokovat nepříjemné pocity, případně degradaci osob, v dnešní době jejich komunita přijala a slouží jako znak hrdosti.

Růžový trojúhelník vznikl během druhé světové války, kdy jím nacisté označovali gaye v koncentračních táborech. Byli jím označováni výhradně muži.

zdroj: Fibonacci na commons.wikimedia.org

Černým trojúhelníkem nacisté označovali ženy, které pro ně vykazovaly tzv. asociální chování. Jako ideál si představovali ženu, která vaří, pečuje o domácnost a děti, také je muži podřízena. Ženy, které toto nesplňovaly, byly zatčeny a označeny černým trojúhelníkem. Tato kategorie zahrnovala i lesby.

zdroj: Fibonacci na commons.wikimedia.org

Růžovým a žlutým trojúhelníkem, které se navzájem překrývají se označovali židovští homosexuálové.

zdroj: Fibonacci na commons.wikimedia.org

Vlajky

zdroj: Jasmin Sessler on unsplash.com

Duhová vlajka vznikla v roce 1978. Navrhl ji umělec a aktivista za práva LGBT+ lidí Gilbert Baker na žádost tehdejšího homosexuálního politika Harveyho Milka. Symbol měl mít efektivní využití a sloužit k propagačním účelům. Vlajka původně obsahovala osm barev – k nynějším šesti se přidala ještě růžová a tyrkysová. Jelikož byla látka v růžové barvě těžko dostupná, z praktických důvodů ji její tvůrce změnil již rok po prvním zveřejnění.

zdroj: crwflags.com

Ve skutečnosti se však nejedná o zobrazení duhy, každá barva má totiž svůj význam. Růžová – sexualita, červená – život, oranžová – zdraví, žlutá – sluneční světlo, zelená – příroda, tyrkysová – umění, modrá – mír a fialová – duše, duchovno. V podobě jak ji známe dnes se duhová vlajka používá od roku 1979.

Vlajka asexuálů se skládá z podobně jako duhová vlajka z horizontálních barevných pruhů se specifickým významem. Primárním účelem vlajky je dostat tuto část LGBT+ komunity do širšího povědomí. Vlajka vznikla v roce 2010 prostřednictvím fóra AVEN (Asexual Visibility and Educational Network), na kterém členové komunity přidávali své návrhy.

zdroj: crwflags.com

Barevné pruhy mají také svůj výnam: černá – asexualita, šedá – hranice mezi asexualitou a sexualitou, bílá – sexualita a fialová – komunita.

Vlajka bisexuálů byla navržena v roce 1998 Michalem Pagem. Reprezentují ji pruhy růžové, modré a levandulové barvy. Růžová barva představuje homosexualitu a modrá heterosexualitu. Kombinací růžové a modré barvy vzniká levandulová, vyjadřující bisexualitu. Pruh levandulové barvy je umístěn ve středu a symbolizuje zásah, resp. splývání, bisexuální komunity do homosexuální i heterosexuální společnosti.

zdroj: queerarthistory.com

Vlajka intersexuálů se skládá ze žluté vlajky s fialovým kruhem uprostřed. Tyto barvy reprezentují hermafroditismus. Vlajku vytvořila Natalie Phox v roce 2009.


zdroj: wikipedia.com

Vlajka pansexuálů obsahuje růžovou, modrou a žlutou barvu. Růžová představuje ženské pohlaví, modrá mužské a žlutá všechna ostatní pohlaví bez ohledu na fyzické charakteristiky. Vlajka se poprvé objevila na internetu v roce 2010 a její tvůrce je neznámý.

zdroj: amazon.com

Vlajka transrodových lidí má několik verzí. Ta nejznámější je ve světlých odstínech růžové, modré a bílé. Světle růžová barva je tradiční pro dívčí miminka a světle modrá barva pro chlapecká miminka. Bílá barva uprostřed symbolizuje intersexuály, transrodové lidi a všechny, jejichž pohlaví není identifikováno, nebo je neutrální. Vlajku vytvořila v roce 1999 členka komunity Monica Helms a poprvé byla odprezentována na Pride Parade v Arizoně, USA v roce 2000.

zdroj: commons.wikimedia.org

Jiné symboly

Řecké písmeno lambdaλ – se začalo používat po Stonewellských nepokojích jako symbol Gay Activists Alliance. Symbolizuje jednotu komunity v době útlaku.

Černý prsten na prostředníku pravé ruky identifikuje člověka jako asexuála.

Labrys, t.j. oboustranná sekera, symbolizuje homosexuální ženy.

Ve viktoriánské Anglii nosili muži zelený karafiát, což představovalo homosexualitu. Nosil ho například. i spisovatel Oscar Wilde, který se svojí homosexualitou netajil.

Fialky jako symbol homosexuality mezi ženami je inspirován tvorbou antické básnířky Sappho.

Zdroje:

Ilustrační obrázek: vecteezy.com

Text: wattpad.com, zaujimavosti.net, rainbow-heart.sk, medium.com, dennikn.sk, wikipedia.cz, acepedie.fandom.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →