V tomto rozhovoru najdete otázky pro Patricka, ale také se okrajově podíváme na problematiku šikany LGBT+ lidí.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

MD: Zkus se nejprve krátce představit.

PB: Ahoj, jmenuji se Patrick Bagdaň, ale všichni mě znají jako „Papaase“.
Je mi 19 let. 

MD: V kolika letech jsi zjistil, že jsi gay? Jaký byl tvůj coming out?

PB: Svou orientaci jsem pociťoval už jako malý kolem osmi let, ale nevěděl jsem, co to znamená. Můj coming out byl celkem skvělý, stal jsem se hvězdou celé školy a byl jsem velmi oblíbený (úsměv). 

MD: Byl jsi šikanován kvůli své sexuální orientaci? Jaké byly tvoje pocity tehdy a jak bys reagoval nyní?

PB: Ano, šikanovali, ale nemůžu říct, že to bylo nějaké extrémní, jsou mnohem horší případy. Jako malý jsem se cítil fakt naprd a bylo mi z toho vždycky šíleně smutno. Nechtěl jsem chodit do školy a pod. V přítomnosti bych nezareagoval vůbec nijak, protože to, co si o mě myslí ostatní, mám jak se říká „u zadku“ a jsem rád, kdo jsem a i kdybych to mohl změnit, neudělám to. Šel bych dál jako vždy a bylo by mi jedno, co říkají. Jako malý jsem vůbec nebyl sebevědomý. 

MD: Na internetu se objevuje stále více nenávistných narážek a komentářů, často namířených proti LGBT+ lidem. Určitě jsi se s tím setkal i ve svých videích. Jak se vyrovnáváš s hatem?

PB: Hate komentáře jsou u LGBT+ komunity velmi rozšířené. Každopádně, i já mám, samozřejmě, nějaké hejty, ale jsem na ně pyšný :). Každý umělec je odsuzován nějakou skupinou lidí. Je mi jedno, co si o mě kdo myslí. Nečtu to a když už to čtu, tak je mi to fakt jedno. 

MD: Kde se podle tebe bere tolik nenávisti vůči LGBT+ lidem?

PB: Nevím odkud pochází taková nenávist, možná to pochází z války, protože Hitler měl geje, cikány a dá se říct všechny menšiny v nenávisti. Možná se toho pak lidé chytli a je to až dodnes. Ale nejsem si tím jistý… Každopádně vím, že v době komunistů bych nemohl říct nic…  Moje rodina by mohla přijít o práci a nemohl bych se dostat na nějakou školu podle mě. Nevím, jak to bývalo, ale určitě to bylo šílené.

MD: Lidé jsou dnes na internetu mnohem odvážnější než ve skutečnosti. Proto by mě zajímalo, jestli ti někdo někdy řekl kritiku do očí.

PB: Nikdy jsem se nesetkal s člověkem, který by mi dal kritiku přímo do očí. 
Většinou to jsou lidé, kteří se bojí něco říct nahlas a mají, jak se říká, ramena přes internet. Takže neřekl.

MD: Která z platforem, na nichž působíš, tě baví nejvíc?

PB: Nejvíc mě teď baví YouTube, TikTok a Instagram.

MD:Začal jsi natáčet na YouTube pro zábavu, nebo jsi za tím viděl něco jiného? 

PB: Točím, samozřejmě, pro zábavu, je sranda dělat „crazy“ videa, chci rozdávat úsměvy lidem. A taky si člověk vydělá, což je fér, když za svou práci dostanu zaplaceno.

MD:Co bys poradil lidem, kteří zažívají šikanu, zejména kvůli své sexualitě?

PB: Takovým lidem bych poradil pomoc rodičů, učitelů nebo psychologa. Ale člověk si vždy musí pomoci sám… Přeju tomu člověku hodně sil a hlavně ať se jen tak nedá. Takhle když to píšu, tak je to těžké vyjádřit, ale kdybych u toho byl, pomohl bych tomu člověku a dal mu své přátelství a ukázal bych mu, že je stále člověk a že se není za co stydět. Buďme na sebe všichni hodní a respektujme se.

Zdrojfotografie: Instagram @papaas_patrick

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →